Колумне / Срна Ланго
Srnalango

Деда Мразе, будите мушко

Пажљиво сам пратила шта говорите у јавности, како се понашате у рекламама, знам и рукопис којим одговарате деци на писма. Али, ако ћемо поштено, ви сте озбиљан егоцентрик!

Пише: Срна Ланго Фото: Press

Поштовани Деда Мразе,


Ако сам икада и имала дилему да ли уопште постојите, то је могао бити само тренутак слабости. Знам да постојите. Знам и како изгледате. Знам и шта радите и кога усрећујете. Знам и куда не пролазите никад. Не замерам, само кажем да знам. Знам и да вама није лако. Имам, међутим, муку с вашом породичном ситуацијом.


Наиме, све ове године секира ме исто питање: зашто скривате свој брак са госпођом Новом годином? Чему то служи? Можда ви то и не скривате него једноставно пуштате наивне да мисле како све што радите, радите сами (ако изузмемо званично особље). Али зашто? Јесте ли нешто љути на њу? Не можете да јој опростите што није узела ваше презиме? Плаши вас што су јој променили датум рођења на једном делу света па испада да је много млађа од вас? Шта год да је у питању, није лепо. Није лепо Деда Мразе јер она ради колико и ви, ако не и више. Мисли за вас, пегла вас, пере вас, воли вас и живи за вас, док вам диктира шта да пишете, а ви ни „хвала” да јој кажете. Ви најбоље знате да вам је госпођа галантно препустила славу када је схватила да је људима превише двоје у неколико дана! Ви памтите да су се сви отимали о њу. Простирали су јој црвени тепих, надевали јој надимке обожавања преко брда и преко мора, тресли се при помену њеног имена када је о различитим датумима ишла по свету, као најважнија међу једнакима. Господине Деда Мразе, опростите, али без ваше жене људски род не би могао даље. Шта је ваш румени имиџ према стварној потреби за датумом над датумима!? Ваша госпођа рађа ново време, нове људе, нове идеје и нове шансе! Па то сви знамо! Зар не би требало да уживате у чињеници да нам је од вас довољно да лепо изгледате и ту и тамо се сликате с нама? Размишљала сам о томе и мене та ствар врло љути, морам да вам кажем, макар заувек остала без поклона. 


Пажљиво сам пратила шта говорите у јавности, како се понашате у рекламама, знам и рукопис којим одговарате деци на писма. Али, ако ћемо поштено, ви сте озбиљан егоцентрик! Да не причам о томе како је мало тужно толико желети популарност у вашим годинама. Никад вам није доста! На све то, свака шуша која није заслужила да јој уђете кроз оџак, добије више ваше пажње од ваше рођене жене. На шта то личи!? Хвалите на сва звона тамо некога ко је један једини пут замотао некакву траку око кутије, гледате нежно ирвасе, били они спори или брзи, прелећете с њима континенте, машете људима са заслугом и без заслуге... Па зар баш никада не осетите потребу да изговорите наглас име жене која тако дивно спрема оброке којима чувате свој скупоцени стомак? Жени која из године у годину шије дугмад на вашем баршунастом оделу, жени која вам чешља браду сваког јутра. Жени, захваљујући којој сте уопште присутни на календарима? Хоћу да кажем, време је, добри мој господине Деда Мразе, да ухватите госпођу Нову годину за руку и макар мрву пута пређете скупа! Не плашите се, неће вам отети ни светло, ни кадар, ни децу, ни ирвасе. Могла је то давно да је хтела. Дозволите јој да се одмори. Деда Мразе, будите мушко и мало брижније чувајте своје женско. 

 


Поштована Нова годино,


Опростите што узех на себе ваша права и потребе, али неко мора! Господин Деда Мраз је баш забраздио у самообожавању. А и ви му у томе помажете. Молим вас да обучете најлепшу хаљину овог 31. децембра, нашминкате се, искључите пећи и препустите их деци, патуљцима. Снаћи ће се они. Запамтите, важно је да вам супруг понуди свет! Ништа мање не прихватајте. И лет! Лет раме уз раме. Заслужили сте! И још нешто. Ја рачунам с вама. Ја увек рачунам с вама. Не заборавите ни то.

 

Обома


Оставила сам писмо са жељама под својом белом јелком. Све што је требало, урадила сам и - да, сада имам нове жеље. Прво место је празно јер је ту као и увек здравље, то не мењам. 

 

 

П.С. Не брините, драга госпођо и господине, ако и не стигнете ви, остварићу своје жеље сама. Могу ја то. 
Воли Вас и грли Срна Ланго.

Колумне / Срна Ланго
Srnalango

Нисам више та

Srnalango

Боје су у нама