Лепота и здравље / Исхрана
Oil samols

Оптимална количина јода у организму

Јод је био један од првих минерала за које је откривено да су важни за људско здравље. Неопходан је за правилно функционисање штитне жлезде, јајника, здравље дојки и простате. Иначе, према тврдњама стручњака, садржај јода у намирницама зависи од садржаја јода у тлу. Такође, присуство веће количине нитрата, флуорида, калцијума, магнезијума и гвожђа у намирницама може да омете апсорпцију јода.

За проверу количине јода у организму треба узети луголов раствор у апотеци. Да бисте утврдили да ли вам недостаје овај минерал, размажите 2-3 капи лугола на унутрашњу страну руке и пратите за које време ће кожа упити сав јод.

Уколико га упије за 8 сати – имате велики недостатак, између 8 и 16 часова – имате умерен недостатак, а уколико јод ишчезне између 16 и 24 часа – имате благи недостатак. Јод се налази у кухињској соли, али треба имати на уму да испарава када со дуго стоји. Због тога га треба уносити храном. Његови извори укључују већину морских намирница, потом маслац, ананас, артичоке, шпаргле, тамнозелено поврће и јаја. Важно је знати да одређено поврће, попут купуса и спанаћа, може блокирати апсорпцију јода када се једе сирово или неферментисано.

Важно је знати и да конзумирање рибе не пружа јод у великим количинама. Шездесет милиона Јапанаца у просеку дневно унесе у организам 13 милиграма јода и они су једна су од најздравијих нација у односу на опште здравље и статистике о канцеру.

Јода највише има у морској риби, морским плодовима, бананама, жуманцету, шаргарепи, парадајзу, спанаћу, роткви, грашку, кромпиру, печуркама, јагодама, купусу, луку, зеленој салати.

ЈОД – заборављен извор здравља

Данас смо сведоци да је све више болести међу чијим је узроцима  недостатак есенцијалних нутријената, без којих не можемо нормално да функционишемо. Међу њима је и јод, минерал чији нам недостатак може узроковати многе мале и велике тегобе. Раније је јод коришћен као лек за многе болести. Међутим, са појавом лекова, потиснут је у други план, а његове добре особине полако су заборављене.

Јод је пре свега битан за рад штитне жлезде која утиче на многе процесе у нашем телу. Поред штитне жлезде, има велики утицај и на мозак, дојке, кожу, желудац. Недостатак јода у било ком органу доводи до његове дисфункције. Има много знакова недостатка јода. Најуочљивији су грчеви у мишићима, гојење, сува кожа, слабо памћење, депресија и многи други. Правилним уносом, може се превентивно утицати и на рак дојке, простате и штитне жлезде. Такође, јод врши детоксикацију нашег организма чистећи га од тешких метала као што су бром, жива, арсен, олово.

Да је јод природни лек за организам говори и чињеница да су Јапанци најздравији народ на свету. У Јапану је унос јода чак 80 пута већи него у осталим деловима света. Иначе, Јапанци су један од најинтелигентнијих народа света јер довољном количином јода обезбеђују стварање разгранате неуронске мреже. Такође, имају најмањи проценат малигних обољења. Најбогатији извори јода су морске алге, јодирана со, ананас, артичоке, а код нас и једна минерална вода богата природно раствореним јодом.

 

 

Лепота и здравље / Исхрана
18589153 1672548279707038 8418580899283860456 o

НОВ ПРИСТУП МРШАВЉЕЊУ! 

17492474 1655568334738366 5721283434049316100 o

БОРОВНИЦЕ, БАДЕМОВО МЛЕКО И ЈОШ ПОНЕШТО! 

16473512 1633414716953728 7188581069815610469 n

НЕ ПРЕСКАЧИТЕ НАЈВАЖНИЈИ ОБРОК! 

Blueberry

Смањите боре уз помоћ хране

Kafa

Од плантаже до шољице