Лепота и здравље / Коса
Lepota nega

Чувајте кожу после сунчања!

О изгледу коже после летовања треба размишљати још док сте на мору. Поред контролисаног излагања сунчевим зрацима, то подразумева и редовно наношење препарата за негу

Пише: Владанка Зечевић Фото: Press

Код претераног излагања сунцу, UV зраци продиру кроз све слојеве коже и оштећују ћелијске мембране које потом полако губе своје „животне способности”. Поред UV зрака, на кожу агресивно делују песак, вода, ветар и со, што на крају доводи до знатног слабљења њене заштитне баријере.

Иако сте током дана проведеног на плажи имали добру заштиту и кожа вам није поцрвенела, епидерм је загрејан и заједно са знојем „одузима” воду оном дубљем слоју коже. Добро је позната изрека да „кожа све памти” и  због тога на време морате да је заштитите.

Дакле, после сунчања треба користити препарате који хладе, смирују и регенеришу кожу лица и тела. Млека, гелови и емулзије садрже антиоксидансе који неутралишу деловање слободних радикала и спречавају оштећења ћелија и колагена. Лосиони, емулзије и креме за негу после сунчања помажу нам да што дуже сачувамо препланули тен, омекшавају кожу и спречавају њено љуштење. Дерматолози препоручују да их после сунчања наносимо у што дебљем слоју на критичне тачке (рамена, стомак...). Не заборавите ни лице, уши и стопала. Уколико вам кожа брзо упија препарат за негу после сунчања, то је знак да јој је потребна додатна хидратација. 

 

Освежавајући састојци

Најквалитетнији производи за регенерацију коже јесу млечне емулзије и гелови јер садрже више воде од класичних крема. Већина у свом саставу има ментол захваљујући коме свежина дуже траје, као и алоја веру која савршено умирује кожу. Ехинацеа и екстракт врбе све су драгоценији састојци у овим препаратима, а додатак мириса лимуна, поморанџе, бергамота или ветивера такође појачава осећај свежине.

 

Умирујући ефекат

Иако ваша кожа није изгорела после вишесатног боравка на плажи, неопходан јој је заштитни препарат који ће је смирити. Неки производи за негу после сунчања садрже и противупалне компоненте које помажу опоравак оштећене коже. Већина их је биљног порекла: екстракти липе, камилице, чичка, рузмарина, парадајза...

 

Хидратација

Током лета кожи никада није доста заштитних и хидратантних „мазалица” за негу. Масни састојци крема и лосиона чувају њену влажност и спречавају испаравање воде. Уз то они одржавају и природну влажност јер задржавају воду која је присутна у дубљим слојевима коже. 

Лице
Током летњих месеци кожи треба доста влаге. Чак и масна кожа може да дехидрира под утицајем јаког сунца и ветра, али и због дуготрајног боравка у климатизованим просторијама.
Зато дневна нега лица у овом периоду треба да буде што лаганија, без обзира на тип коже. То значи да се треба клонити тешких, конзистентних крема на које ће кожа вероватно узвратити нежељеним митесерима. Идеално решење су хидратантне креме које не само да влаже кожу, већ јој помажу и да ускладишти „влагу за после”.
Како бисте кожи лица дали потребну хидратацију, добро је да је током дана неколико пута освежите и неком термалном водом у спреју.

 

Маска од сремског сира

После сунчања или када вам је кожа изразито напета, на лице можете да нанесете освежавајућу маску од сремског сира. Она умирује иритирану кожу, а ублажава и боре. Намажите дебљи слој сремског сира и оставите га да делује 10-15 минута. После тога лице исперите млаком водом и намажите хидратантном кремом коју редовно користите током лета.  

 

Тело

Уз сунчање, саставни део лета свакако је и купање. Морска со јесте благотворна, али ако предуго остане на кожи, нагриза је и исушује, баш као и хлор из базена. Зато је најбоље да се после изласка из воде одмах истуширате. Ако вам туш није „при руци”, онда се после купања у мору барем добро обришите пешкиром.

Уколико имате изразито суву кожу, дерматолози по повратку са плаже препоручују туширање уљаним гелом. Потом на влажну кожу, док су поре још проширене, нанесите препарат за негу после сунчања који у себи садржи алоју и витамин Е.

 

Сачувајте препланулост

Како тврде дерматолози, прва и највећа грешка коју многе жене чине по повратку са одмора јесте покушај да бронзану боју сачувају избегавањем пилинга. Тако се заправо спречава љуштење епидерма које је и те како потребно. Зато кожу „почастите” пилингом који с њене површине одстрањује сувишне одумрле ћелије које јој одузимају сјај, а тиме и препланулост. Пилинг кожи враћа уједначену глаткоћу и еластичност а не умањује њену препланулост. То добро упамтите! Уколико имате светлију пут и плашите се брзог нестајања бронзаног тена, после летовања још коју недељу користите препарате за самопотамњивање коже.

 

Препарати за негу после сунчања помажу да што дуже сачувамо препланули тен, oмекшавају кожу и спречавају њено љуштење

Лепота и здравље / Коса