Личности / Тема броја
19956820 1691852481109951 596611513063818255 o

Да ли жене могу све?

Све више жена руши стереотип о избору између каријере и породице. Оба циља су достижна, али по коју цену?

ПИШЕ: СЛАВИЦА ПЕЈКОВИЋ

Од жена се очекује да иду на посао, брину о деци, воде домаћинство, плаћају рачуне (јер им је успут), имају друштвени живот и за све то време изгледају беспрекорно! Одговорне су за срећу својих породица и њихову добробит. Никад за све то остварено не добију никакво признање. Често чујемо реченицу: „Кад све радим исправно, нико не примећује и не сећа се. Кад погрешим, нико не заборавља.”

Практично је немогуће да све можете. То само могу оне које имају личне асистенте, куваре, спремачице, возаче, дадиље, гувернанте... Али, осим те елитне мањине, шта може да уради просечна жена, а да се нечег не одрекне?

ПОДРШКА ПАРТНЕРА

Кад већ међу јачим полом нема оних који би били спремни да се посвете породици уместо каријери, жене су углавном те које морају да пристану на компромис. Кад помисле да могу све, налазе се на прекретници: растрзане су између одговорности на послу и бриге о деци, што би у будућности могло да значи да је време да се у породици коначно повећа улога мушкарца.

Ипак, тешко да ће се у блиској будућности полови изједначити у потпуности. То ће се догодити оног тренутка кад се брига о породици буде вредновала као неки одговорно плаћен посао или ако буде свеједно да ли то ради жена или мушкарац. Нико, ни мушкарац ни жена, без обзира на то да ли су у браку или не, млади или у годинама, образовани или не, богати или сиромашни, са децом или без њих, једноставно не може све, ни у професионалном смислу, а ни у ширем животном контексту.

Кад паметне жене ламентирају над бројним изазовима успеха на свим пољима, често звуче као девојчице. Људи углавном раде оно што желе. Свако прави лични избор, а све има цену. Никад не би требало да кривимо друге за своје одлуке. Ствар је једноставна: ако желите више да радите да бисте били успешнији, онда ће ваша веза или породица више трпети. И обрнуто, ако желите више да будете са децом, онда морате да радите мање. Кад желите да досегнете високе циљеве у каријери, морате поред себе да имате подршку прво супруга који је спреман да жртвује нешто од своје каријере или да има новац како би платио дадиљу са пуним радним временом. Већина жена уопште нема илузију да може све! На жалост бројних паметних, снажних и успешних жена, много је мање мушкараца који су вољни да своју каријеру ставе у други план како би подржали женину. А да не причамо да такви мушкарци никад не могу да привуку пажњу једне успешне жене.

УСКЛАЂИВАЊЕ ОБАВЕЗА КАО ИЗАЗОВ

Мит о томе да жене могу све – да имају и каријеру и породицу и да ускладе све своје обавезе као пословне жене, супруге, мајке и домаћице – даје доста на тежини таквих циљева. А да ли је то достижно? Само неколико секунди размишљања довољно је да се схвати како то СВЕ за један живот апсолутно није могуће, без обзира на то ко сте и по којим критеријумима одређујете шта то значи. Живот је препун неочекиваних промена и приоритета, а одлука углавном зависи од тога колико сте напора и енергије спремни да уложите у сваки задатак.

Усклађивање свих обавеза за жену је велики изазов, али и дилема. Пре свега зато што су најјаче карте и даље у рукама мушкараца: они и даље владају пословним светом и од њих се не очекује да бирају између породице и каријере. Ако се још у младости определите да градите каријеру, чим завршите школовање практично излазите на црту мушкарцима и такмичите се с њима. Ако сте у томе успели, таман кад се захуктате, после годину, две, три, обично следи удаја. Кад добијете дете, немате много месеци породиљског одсуства и морате да га оставите неком другом да брине о њему. А то је први изазов. За пословне жене мама је најбоље решење, наравно, ако је она у форми да се брине о детету и ако живи близу вас. Чак и да се сви услови поклопе, то нимало не умањује одговорност жене: морате све унапред да припремите, оставите инструкције за које се надате да ће се следити, пронађете механизам којим ћете после посматрати и контролисати њихово спровођење... Сама чињеница да су вам, док сте на послу, мисли код куће (мало који мушкарац ће на послу размишљати да ли је дете јело или да ли му је спала температура), подразумева удвостручену концентрацију и енергију да пословне задатке успешно завршите. Колико све то исцрпљује, знате и сами. Тек кад с посла стигнете кући, одмора нема. С врата вас чека питање: Шта има за ручак, дете жељно мамине пажње и најмање две машине веша за пеглање.

МАМА КОЈА НЕ ЗНА ГДЕ УДАРА

Одлична илустрација овако високо постављеног стандарда и у новом миленијуму представља филмски постер из романтичне комедије из 1987. године Бабy Боом, на ком легендарна Дајан Китон, успешна пословна жена, на куку држи бебу, док се садржај њене пословне торбе немилице расипа. Забринута је како ће успети да жонглира и дете и посао јер се нашла у ситуацију да нема ко други осим ње да брине о детету док је она на послу. Шта ће морати да жртвује да би то добила?

Слика маме која не зна где удара од обавеза и након пуних 30 година остала је иста. Чини се као да се до данас ништа није променило. И даље смо на истим базичним питањима и правимо претпоставке о женама, каријери, породици... Као да се негде, имагинарно, задржава негативни оквир у коме се говори о жени и послу. Често се користе речи исцрпљеност, редукција, трошење... Жене једноставно морају да балансирају између посла и породице. Под стресом су због борбе да буду успешне на више поља, с којим се меша ванредан осећај кривице док те ствари премеравају. Не могу да буду ефикасне на послу јер су растрзане кућним проблемима. Просечан мушкарац никад нема тај проблем.

Личности / Тема броја
Online dating rex

Љубав у доба интернета

Stalking warning signs safety tips 1 661x496

КАДА УДВАРАЊЕ ПОСТАНЕ ПРОГАЊАЊЕ

44cb9dbcddc56ee0e0f9f2a35fe17242

Шта жену чини неодољивом

David beckham hugging his kids instagram picture jan 2017

Тате за Оскара!

0k1o50271

Маме, волите своје ћерке!