Личности / Тема броја
Yogi wedding cartoon pic

НАЈЧЕШЋИ БРАЧНИ ПРОБЛЕМИ И КАКО ДА ИХ РЕШИТЕ

Дешава се да брак на функционише иако мислимо да дајемо све од себе. А можда само треба да се запитамо да ли то радимо на прави начин?

 Према искуствима брачних терапеута, ово су неке од најчешћих замки у које упадамо у партнерским односима. Мислите о томе пре него што помислите да вам треба стручна помоћ.

 1. Партнер вам иде на живце

Људи раде разне ствари које нас понекад нервирају, па и оне које волимо. Ипак, немојте дозволити да вам ове ситнице засене љубав. Уместо да правите списак онога што вам смета код партнера, направите списак свега оног што он добро ради. Мање непријатности му опростите, а и он ће вама највероватније.

 1. Свачије потребе су важније од ваших

Партнери често стављају посао, обавезе у кући и потребе деце испред своје везе. Да бисте ово избегли, свесно ставите ваш однос на листу приоритета. Позовите телефоном партнера више пута у току дана, кад сте заједно одржавајте физички контакт (додирујте се, грлите и мазите кад год можете), захвалите му и за најмањи гест пажње и бар једном недељно одвојите време само за вас двоје.

 1. Очекујете да вам партнер буде све

Ако желите да вам партнер задовољи све потребе и учини да се све време осећате вољено и испуњено, онда много тражите од једне особе. Уместо да очекујете од партнера да вас допуни, урадите то сами. Само ако у брак уђете с обе ноге на земљи и личним самопоуздањем, заиста ћете моћи да се осећате вољено и безбедно.

 1. Мислите да ће се партнер променити ако се будете довољно жалили

Временом много тога код вољене особе почиње да нам смета и ми све чешће почињемо да му то набијамо на нос. Ипак, учестале жалбе и придике неће мотивисати партнера да се промени. Напротив, довешће до свађа и удаљавања. Зато научите да га прихватите онаквог какав јесте, као и чињеницу да нисте исти.

 1. Одустали сте од секса

После много година, секс са истом особом може да постане предвидив и досадан, па није необично да партнери изгубе интересовање за њега. Решавајте овај проблем што пре! Смислите нове локације, нове позе и – што да не – свратите у секси шоп.

 1. Не знате партнерова интересовања

На почетку везе, кроз дуге разговоре сазнате много тога о партнеру. Како године пролазе, мислите да и даље познајете једно друго, али заборављате да се сви временом мењамо. Зато нађите тренутак да питате партнера како је провео дан, шта му је било занимљиво, у чему је уживао... Не претпостављајте да то знате.

 1. Претите разводом

Парови често имају обичај да тешке свађе зачине претећи разводом. Ипак, имајте на уму ово: свађе нису нужно знак распада везе, напротив, оне су добра прилика да партнери постану зрелији као личности. А претња разводом може само да угрози ваш однос и унесе неповерење. Не помињите га осим ако га заиста не разматрате као опцију.

 1. Потајно презирете партнера

Ако сте годинама незадовољни партнером у сексу, у подели кућних обавеза, одгајању деце и уопште, ако имате осећај да с њим нисте испунили животни сан, у вама се акумулирала озлојеђеност и презир према њему. Ова потиснута осећања неминовно воде ка захлађењу односа. Најбољи савет: ако желите нешто од партнера, тражите му то. Не очекујте да вам чита мисли.

 1. Константна критика

Непрестано звоцање може само да удаљи, па и отера партнера. Зато промените реторику. Уместо да кажете: Увек касниш или Никад не дођеш на време, реците му, на пример: Заиста ценим тачност. Док те чекам, осећам се усамљено. Волела бих да покушаш да чешће долазиш на време.

 1. Међусобно се оптужујете

Када се не слажете са својим партнером и инсистирате на томе да је само он крив, у суштини пропуштате прилику да једно друго пажљиво саслушате и разумете. Спустите одбрамбени штит и пажљиво слушајте.

 1. Ћутите кад вас повреди

Ако ћутите сваки пут кад вас партнер повреди својим понашањем, неминовно се удаљавате, а љубав се гаси. Морате отворено рећи шта вас мучи, само ћете тако остати блиски и конструктивно довести до промене.

 1. Верујете у холивудску романтичну љубав

Љубав није као на филму. Ово ћете схватити оног дана кад први пут помислите да сте се можда удали за погрешног. Није погрешан, највероватније, само је прошла фаза романсе. Прихватите партнера таквог какав јесте, немојте да гајите илузије о њему.

 1. Покушавате да га контролишете

Осећај слободе улази у темељ сваке стабилне везе. Једно је водити рачуна о партнеровим потребама и жељама, а друго контролисати га и захтевати од њега да уради оно што желите. Не гушите га у истој мери у којој желите да остане и ви своји на своме.

 1. Свађате се у јавности

То је понижавајуће за обоје и проблем чини још горим. Договорите се да прљав веш износите само кад сте сами и држите се договора.

 1. Имате тајне

Ако кријете од партнера нешто по питању новца, емоционалних и родитељских одлука или било чега другог, из страха од његове реакције, пропустићете прилику да развијете поверење и блискост који су кључни за добар брак. Тајне су у детињастом начину да се избегну сукоби.

 1. Мислите да је љубав довољна

Љубав је најбољи почетак брака, али потребно је још много труда да би се успело на дуге стазе. Будите отворени по питању својих потреба, трудите се да разумете његове, и љубав ће расти.

 1. Опустили сте се

Дешава се да с годинама брак пређе у рутину и престајемо да водимо рачуна и о себи и о односу са партнером. Стара тренерка тешко да ће пробудити романтичан сјај у очима вољене особе. Изађите из ове замке, дотерајте се, будите задовољни својим одразом у огледалу. То ће се одразити и на ваш однос.


 

 1. Не спавате у истом кревету

Заборавите на спавање у дечјој или дневној соби. Нема изговора који ће оправдати то што не спавате са партнером у брачном кревету. Заједнички тренуци свако вече и јутро обновиће вашу блискост и то нема цену.

 1. Муж вам је најбољи пријатељ

Многи парови греше кад се одрекну пријатеља из прошлости и фокусирају само на заједничко проведено време. Ако све радите заједно, то је најбољи рецепт да се смучите једно другом. Ако вам је муж најбољи пријатељ, пропуштате прилику да учврстите ваш мушко-женски однос. Зато одвојите време за своје пријатеље, макар два пута месечно.

 1. Изгубили сте идентитет

Чим уђемо у брак, често од ја постанемо ми. Кад се томе додају титуле супруге, мајке и домаћице, добијамо скуп разних улога које су веома важне, али оне могу да потисну нашу аутентичну личност. Зато је важно да поред свих ових улога нађете начин да одржавате сопствени идентитет. Договорите се са партнером да одвојите мало времена само за себе како бисте могли да се посветите личним интересовањима.

PRIREDILA: G. KNEŽEVIĆ MONAŠEVIĆ


 


 


 


 


 

Личности / Тема броја
Stalking warning signs safety tips 1 661x496

КАДА УДВАРАЊЕ ПОСТАНЕ ПРОГАЊАЊЕ

44cb9dbcddc56ee0e0f9f2a35fe17242

Шта жену чини неодољивом

David beckham hugging his kids instagram picture jan 2017

Тате за Оскара!

0k1o50271

Маме, волите своје ћерке!

17880186 1659178227710710 3793581129255454862 o

ДА ЛИ ЋЕТЕ УЋИ У БРАК СА ПОГРЕШНОМ ОСОБОМ?