Мушки свет / Нега
Lepota tradicija

Маникир кроз историју

Уређени нокти, не превише дугачки и обојени црвеним лаком, дефинитивно су синоним за жене са стилом. Тако је било у време наших бака, тако је и данас. Да ли сте се некада запитали када и како измишљен први лак за нокте? Овај текст говори управо о томе

Приредила: Маја Јовановић Фото: Press

Веровали или не, потреба за уредно сређеним ноктима датира још од давнина. Тачније, пре три хиљаде година први пут се појавило нешто што је личило на данашњи лак за нокте – смеса направљена од каучука, беланаца, желатина и пчелињег воска. По неким белешкама, било је то у Јапану.

Од народа до народа

Кинези су за бојење ноктију користили комбинацију пчелињег воска и стипсе. Мазали би је увече пред спавање, а током ноћи она би прелазила у једну лепу ружичасту нијансу. Када су је наносили у дебљем слоју, она би прелазила у црвену боју која је и данас прва асоцијација када се помене лак за нокте.

У Индији је бојење ноктију било резервисано само за високе друштвене слојеве. Боја се добијала из биљке кане, коју Индијци и дан данас користе за исцртавање по кожи.

У време династије Чоу, која је владала Кином пре шет стотина година, златна и сребрна боја лака за нокте биле су резервисане само за краљевску породицу. Тек касније почели су да користе црвену и црну боју за лакирање. Нажалост, сиромашним женама било је забрањено да боје нокте. Уколико би се и усудиле да то учине, кажњаване су смрћу.

Древне Инке на ноктима су имале исцртаног орла, симбол здравља и снаге.

Лак за нокте био је назаобилазан и за египатску краљицу Клеопатру која је, како историјски извори наводе, нокте бојила искључиво светлоцрвеним лаком. По доступним белешкама, видимо да су јој га справљали тадашњи травари комбиновањем разних биљака. Ту тајну нису смели да открију јер је Клеопатра лепоту својих ноктију љубоморно чувала само за себе. Травари су ризиковали да буду убијени у случају да неком одају тај тајни рецепт. Она је желела да у свему, када су лепота и нега у питању, буде јединствена.

Бојењу ноктију у неким цивилизацијама нису одолели ни мушкарци. У Египту једно време и аристократе су бојиле нокте, а у Француској у 17. веку мушкарци су остављали дужи нокат на малом прсту. 

У Енглеској у 19. веку били су модерни нокти овалног облика са шпицастим врхом, врло слични данашњима који су у тренду већ неко време. Иначе, Енглескиње су, као по дефиницији, своје нокте дуго бојиле искључиво у пудерасторозе нијансе. Почетком 19. века развио се и наил арт (уметност цртања по ноктима) и прва безбојна паста за њихово полирање. Касније, са усавршавањем производње фарбе за кола, козметичка индустрија прави прве покушаје у изради лака за бојење ноктију. Године 1925. појавио се први француски маникир за нокте.

Двадесети век обележио је Чарлс Ревлон, који је изумео лак за нокте у бојама. Био је то прави бум у козметичкој индустрији. Сви су желели да имају лепе и дуге маникиране нокте, а појавила се и прва надоградња која је рађена од природних (одсечених) ноктију. Развој и усавршавање производње лакова за нокте био је прилично брз, нарочито у Америци и Француској, где су током прошлог века створене највеће козметичке куће. Тако су временом стваране нове боје, а потом и њихове поднијансе.

Essie планета боја

Једна од првих жена која је постала свесна да је поред облика нокта веома важно погодити и праву боју јесте оснивачица бренда Essie, госпођа Еси Вајнгартен. Она је пре три деценије женама широм света поручила да нису сви нокти исти па је и њима, попут коже и косе, потребна одговарајућа нега. Тако је, у сарадњи са фармацеутима, почела да прави препарате за негу, било да су нечији нокти суви и крти, меки и слаби или здрави и нормални. „Тек када нокти добију праву и потребну негу, могу да се налакирају”, својевремено је изјавила Еси Вајнгартен. Дакле, када плочу нокта доведете до савршено глатког и негованог изгледа, онда следи оно најзамљивије - Esssie лакови за нокте. Њена палета полази од наранџасте боје шафрана са пијаце у Индији до савршене бледорозе - боје балетанки штићеница лондонске балетске школе.

Историјски гледано, у Essie царству прво је настала бланш (бела) која је подједнако популарна данас колико и давне 1981. када се тек појавила. Те исте године настала је и бордо, тако отмена боја црвеног вина, као прави избор за тајанствену жену која ужива у свом изгледу и обожава да привлачи погледе. Затим су уследиле крв црвена, тамноцрна, а мало касније се појављују се и разне нијансе розе. Најпопуларнија међу њима већ годинама је „mademoiselle”.

Боја коју мушкарци највише воле да виде на женским рукама јесте тамнољубичаста, такозвана „sexy divide”, јер их асоцира на моћне, задовољне и остварене жене.

Од 2010. па до данас развиле су се све нијансе плаве боје које су ултрапопуларне већ годинама. Али, ту није крај. Компанија Essie сваке године избацује по још једну нову нијансу и тиме поставља трендове када је реч о лакирању ноктију.

И када су називи лакова у питању, стручњаци Essie планете боја  строго воде рачуна. Како наводе, сваки назив представља одређени тип женске личности. Тако су имена лакова прилично каприциозна, хировита, често буде осмех на лицу, носе у себи ведрину, лако се памте и подсећају на важне догађаје.

Црвени лак је оличење сексепила, бордо означава префињеност, плави тајанственост, а француски маникир је већ ушао у историју

Мушки свет / Нега