Вести / Вести
San tut02 07 07 2015 05

Зашто је са тврђаве најбољи поглед на културу?

Да се нађете у аутентичном амбијенту тврђаве, не морате да путујете у удаљене европске градове, јер се на само сат времена од Београда налази чудесно средњевековно здање. Замислите да уживате у најбогатијем позоришном репертоару, на самој обали Дунава? Тамо где је Мали град смедеревске тврђаве заиграће се дела Шекспира, познати мјузикли, као и представе по делима домаћих писаца. Под ведрим небом престонице српске деспотовине, од 8. до 12. јула у Смедереву, оживљавају ликови најпознатијих домаћих и страних писаца, на четвртом позоришном фестивалу „Театар у тврђави“.

Градски културни спектакл отвара чувени мјузикл „Виолиниста на крову“, у копродукцији Српског народног позоришта и Новосадског позоришта. Атила Береш, режисер мјузикла, на узбудљив и забаван начин представља судбину сиромашних Јевреја у царској Русији. На 61. Стеријином позорју представа је добитник Стеријине награде за глумачко и костимографско остварење и кореографију, као и награде публике за најбољу представу, што је довољна препорука да ћете уживати и певушити уз допадљиви народни мелос, који ни после педесет година не губи на популарности.

Волите спој културе и традиције, наш југ, Врање и Бору Станковића? Не смете пропуститии извођење представе „о некадашњим људима у данашњем свету“, „Ружа увела“, коју је ослањајући се на истоимену приповетку и прозу нашег значајног писца, написала Јелена Мијовић. Први пут у српској позоришној продукцији изводи се дело Вилијама Шекспира „Перикле“, Итака арт центра и Шабачког позоришта. Љубавно-авантуристичко остварење режирао је, један од водећих позоришних редитеља и добитник свих релевантних признања за режију у нашој земљи, Никита Миливојевић.

Да се вековима неки елементи у друштву нису променили, увериће се и публика на затварању фестивала, када игра Крушевачко позориште са представом „Буздован“, познатом и под називом „Комедија о јубави капетана Николе Ивулића“ . Ни најмлађе организатори нису заборавили, зато проведите један дан са дететом на Дунаву, уз бесплатан улаз на породични мјузикл „Вилинска заврзлама“.

Овогодишњи програмски репертоар под отвореним небом ревијалног је карактера. Улазнице за четврти позоришни фестивал у Смедереву продају се по цени од 200 динара за појединачне представе, осим за представу „Вилинска заврзлама“ где је улаз слободан. Карте се продају на билет сервису Центра за културу Смедерево и на улазу у Мали град, два сата пред почетак представе.

Покровитељ фестивала је град Смедерево, а реализује га Центар за културу Смедерево.


 

Вести / Вести
Sticenici iz zvecanske

Имлек и Алмеx систем омогућили деци без родитељског старања целодневно дружење

Sky 2799

НОВА ДОНАЦИЈА НИШКЕ МЛЕКАРЕ ДЕЦИ НИША

800x600

АИК Банка и Виса вас воде на летовање!

Prtljaznikkuga

Лето је право време за куповину новог аута

Samos feb17

Самос – острво јединствене природне лепоте