Вести / Вести
17862640 1659268341035032 6160048817968205808 n (1)

Шилеове непристојне слике!

У бечкој Галерији Албертина отворена је велика изложба дела Егона Шилеа поводом сто година од смрти овог славног аустријског сликара. Одлична прилика да видимо колико се појам порнографије променио током једног века.

Из далматинској пејзажа, неколико километара даље од обале Јадранског мора, израња град Сињ. У овом мирном месту, недалеко од цркве налази се један гроб. Испод чемпреса, од њега је остао само камени крст стар сто година. Ту почива Вали Нејзил. Оно што је Пикасу била Дора Мар, а Салвадору Далију Гала, то је Вали била Егону Шилеу, најважнија жена у животу, љубав и инспирација коју је сликао неколико пута. Она је била сиромашна и тумарајући по Бечу прихватала је разне послове како би се прехранила. Тражећи нови, прво је дошла до Густава Климта и била његов модел и љубавница. Касније, на сличан начин, као девојка која се бави послом позирања уметницима, што је у то време било срамотно, упознаје и Шилеа, а сусрет између њих двоје био је судбоносан, у Бечу, 1911. године.

Она је њега завела и заједно су се иселили из града и путовали по селима у околини. Мештанима се није допадао њихов слободан начин живота. Вали је имала само седамнаест година, а он је волео да је слика голу, па су већ из другог села у којем су се зауставили били протерани. Оптужен је за завођење малолетнице и ухапшен јер је приликом претреса атељеа полиција пронашла еротске цртеже и слике. Тачан разлог због ког је завршио 24 дана у затвору није било завођење малолетнице како многи мисле, већ порнографија коју су и деца могла да виде.

ПОЗНАНСТВО СА КЛИМТОМ

Поред Вали, која je била важна жена у његовом животу, Шилеово познанство са Густавом Климтом утицало је на његов ликовни развој, иако се много критичари с тим не би сложило. Упознали су се 1907. године. Климт је тада био најпознатији сликар бечке сецесије са великим утицајем, али Шиле њега није копирао већ је само био одушевљен начином на који он слика лице и експресивно га наглашава. Од њега учи и слободу стилизације, мешање реалних и апстрактних ствари и оштрину линије. Оно што одликује Шилеа јесу детаљи попут руку и равно испружени и раздвојени прсти, а не сексуална, већ напротив, асексуална тела која изгледају деформисано. Да ли је то била порнографија или само еротика? Ако су сликани под еротским набојем, а јесу, онда је његова уметност фина веза између ова два веома различита израза. Али, иако синопсис његових радова чине портрети и актови жена, он је сликао и градове, куће, природу, аутопортрете...

Егон Шиле био је дете железничара. Био је фасциниран возовима и често их је цртао, а време је проводио на железничкој станици. Имао је необично детињство. Био је лош ђак и само би понекад показивао интересовање за атлетику. Са сестром Герти неговао је чудне, готово инцестуозне односе. После очеве смрти, мајчин брат, који постаје његов старатељ, први је препознао његов таленат. Пронашао му је учитеља и касније га уписао у Школу за уметност и занате у Бечу. Међутим, због строгих професора напушта школовање и оснива Нову уметничку групу са још неколико колега. Већ тада показује особине контроверзног младића који се буни, али и своје лукавство. Постаје пријатељ са ликовним критичарем Артуром Реслером и колекционаром Хајнрихом Бенешом. Они му помажу и праве од њега звезду.

ИЗМЕЂУ ВАЛИ И ЕДИТ

Преокрет се догађа неколико дана пре него што ће добити позив за мобилизацију јер почиње Први светски рат. Када се после затвора вратио да живи у предграђу Беча, упознаје сестре из свог комшилука, Едит и Адел Хармс. Не одустаје од везе са Вали, али ипак се виђа и са Едит. Волео је обе у исто време, што Вали није могла да разуме и убрзо га оставља. Растанак с њом представио је на слици Смрт и девојка. Она одлази у Шибеник, а потом у Сињ где умире. Шиле се жени се Едит и тиме први пут у животу показује да се прилагодио средини у којој је живео. Она је била богата, а он је очигледно имао разлоге због којих је пристао на такав брак. И даље избегава да се придружи аустријској војсци, али је ипак мобилисан. Није ратовао, већ је добио задатак да оде у Праг. Чак и ту наставља да слика руске војнике. После рата враћа се у Беч где цена његових слика почиње да расте. Због епидемије шпанске грознице прво умире Климт, потом и Шиле са само 28 година, а после три дана и његова трудна жена.

Иако су Шилеови узори били Густав Климт и Оскар Кокошка, његова уметност није остала у сенци ових великих сликара. Напротив. Он је био заокупљен идејом да направи свежију и другачију уметност, али није био авангардан. С друге стране, никако није био ни традиционалан. Својим непристојним сликама померио је границу еротике, а његове жене у изломљеним позама пркосиле су малограђанском друштву. Његова дела, иако су пала у заборав, нарочито у време нацизма у Немачкој када их је Адолф Хитлер окарактерисао као безвредну, дегенерисану уметност, касније су поново откривена и сврстана у дела од великог значаја. Зато је изложба у бечкој Галерији Албертина важна и њом почиње обележавање сто година од уметникове смрти.

ПИШЕ: НИКОЛА ТОДОРИЋ

ФОТО: ПРЕСС

Вести / Вести
Bilbord

Погледајте ПРВИ ТРЕЈЛЕР играног филма ПРИНЦ РАСТКО СРПСКИ!

Letnja revija filmova 1

Пројекција филмова на Смедеревској тврђави

Adventure outdoor fest

MG MIVELA VAS POZIVA NA PRVI ADVENTURE OUTDOOR FESTIVAL U SRBIJI

Img 6542

Са ким флертује Славен Дошло?

20117042 1693881370907062 7761736624065223654 o

ИЗЛОЖБА - ТИТО У АФРИЦИ / СЛИКЕ СОЛИДАРНОСТИ