Lepota i zdravlje / Fitnes
Savrsena koza

Put do savršene kože

Svesni smo da tokom leta najbolje izgledamo. Ten nam je blistav, koža preplanula i mekana. Ali, šta sada kada počnu tmurni jesenji dani? Jedino rešenje je nega po takozvanom projektu suprotstavljanja zagađenjima iz spoljašnje sredine

Pripremile: Maja Jovanović, Vladanka Zečević Foto: Press

Leto je daleko iza nas, ali to ne znači da morate da odustanete od savršenog izgleda kože lica. Naprotiv, dovoljno je samo da ga redovno i detaljno čistite i opet ćete zasijati. Da biste ga kompletno sredili, prvo morate da „izbacite” sve nečistoće na površinu, a onda uz savete stručnjaka, domaćih i stranih, lako ćete im se suprotstaviti.

 
Deset krugova pročišćenja


Prvi korak – eliminisanje teških metala i zagađivača
Ukoliko živite, radite ili „samo dišete u gradu”, vaša koža je prepuna toksina, kaže jedna od najpoznatijih svetskih nutricionistkinja Kler Harper. Ona navodi da, i kada se samo jednom naše telo naakumulira toksinima, treba vremena da ih izbaci. Čak i kada se ne nalazite u nekom zagađenom području (recimo, provedete vikend u banji ili na planini) to nije dovoljno jer će koža i telo i dalje donekle ostati „zagađeni”. Nažalost, malo ko od nas je u prilici da često odlazi na odmor i osveži svoje telo, pa smo stoga često bolesni, patimo od alergija i gripa, a koža nam je umorna i beživotna. Za to su krivci i teški metali iz vazduha jer snižavaju nivo kiseonika u organizmu. Preparat Organic Burst Spirulina može da pomogne pri izbacivanju ovih metala iz organizma i poboljša vaš digestivni trakt. A zdravi iznutra, zdravi smo i spolja.


Drugi korak – izbacivanje najsitnijih nečistoća
Loša vest: naučnici su otkrili najsitnije nečistoće koje na našem licu ostaju i kada ga očistimo nekim od uobičajenih preparata. Ali, tu je i rešenje – Clinique Sonic System Purifying Cleansing Brush četkica koja ne oštećuje kožu, već nežnim vlasima prodire u pore i uspeva da ukloni i najsitnije čestice prljavštine. Koža, posle samo nekoliko minuta, počinje da sija neverovatnim sjajem.


Treći korak - Uh, te pedale!
Iako će vam kolege i čitavo vaše okruženje zavideti ukoliko na posao dolazite biciklom, vaše lice neće biti baš srećno zbog ovog tipa rekreacije. Naime, tokom dubinskog čišćenja kože kod dermatologa, došlo se do zaključka da je lice osoba koje idu biciklom na posao tri puna prljavije od onih koji na posao idu automobilom. Razlog je vrlo jednostavan. Prilikom vožnje bicikla vaše lice je direktno izloženo svim nečistoćama iz vazduha - dimu i izduvnim gasovima iz automobila. Ukoliko ne možete da se odreknete ove rekreacije, a i stručnjaci priznaju da je to za vašu liniju od velike važnosti, onda jutro započnite na sledeći način: napravite sok od spanaća, kivija, đumbira i obezbedite se za taj dan. Toksini iz vazduha naići će na branu sazdanu od vitamina koje ste uneli, a za spoljašnjost (lice) koristite preparate poput, Lancôme City Miracle CC Cream, a za dubinsko čišćenje nakon povratka sa posla Pollution Protector Facial.


Četvrti korak – hranite se što zdravije
Stručnjaci za ishranu proklamativno navode da je tokom dvadeset četiri sata neophodno uneti najmanje 100 grama organske hrane u organizam. Nažalost, to nije tako jednostavno s obzirom na to da je na tržištu mnogo više voća i povrća koje je barem malo zagađeno pesticidima. U voće i povrće koje sadrži najviše pesticida ubrajaju se jabuke, paprike i spanać, dok ga avokado, krompir i špargla imaju u minimalnim količinama.
Svi već znamo da će nam u održavanju balansa u organizmu pomoći buđenje jednom čašom mlake vode sa isceđenim limunom. Limun će na najbolji mačin „izbazirati” naš organizam, a unutrašnji balans odraziće se i na spoljašnji.


Peti korak – stvaranje novih, zdravijih ćelija
Toplo vreme i sunčanica doveli su do formiranja „ubitačnih otrovnih ozonskih čestica”. Dvadeset minuta šetnje po gradu dok napolju sija sunce, uništiće veliki broj zdravih ćelija naše kože, koje čak ni zdrav san i obnavljanje tokom noći neće moći da nam nadoknade. Leto jeste prošlo, ali sunčane dane imali smo sve donedavno, a budući da je klima promenjena, imaćemo ih još i zato opet u problemu. Sunce utiče dobro na naše raspoloženje, ali ne i na našu kožu. U tom smislu obična noćna krema nije dovoljna. Koži lica neophodni su preparati koji podstiču kožu da stvara što brže i što više novih, zdravih ćelija. Preporuka dermatologa je Estée Lauder Advanced Night Repair Eye Serum Synchronized Complex II.


Šesti korak - podignite nivo antioksidanata
To je već svima poznato. NASA stalno upozorava da je globalno zagađenje problem čitave planete, a svako od nas mora da pronađe svoj način da se koliko-toliko bori protiv ove „noćne more” čovečanstva. Jedan od načina jeste i tretman antioksidantima. (Preporuka: Skin Ceuticals C E Ferulic).


Sedmi korak - pobedite štetnu gradsku prašinu
„Iako zvuči kao kao najnoviji modni trend, urbana prašina i nije tako zabavna”, kaže naučnica Gven Stejson iz Instituta za zaštitu čovekove sredine u Brajtonu. Kombinacija agresora kao što su UV faktori, ozon i nitrogen-dioksid, može da izazove ozbiljna oštećenja kože, duboko u epidermisu, i ošteti rad zdravih ćelija kože. Preparat koji će vam pomoći u zaštiti kože jeste Avon ANEW Clinical E-Defence Deep Recovery Cream, impresivna i veoma delotvorna krema napravljena po unapređenoj tehnologiji.


Osmi korak - probajte da „nosite” moćnu kožu
„Nema sumnje da žene koje žive u gradskim sredinama dobijaju bore pre nego one koje žive u zdravijim sredinama”, kaže jedan od najpoznatijih njujorških dermatologa. „U Njujorku ženama su dermatolozi na `brzom biranju`, eto koliko smo im potrebni”, dodaje on. Da i kod nas ne bi bila ista situacija, treba da budemo svesne čemu smo izložene. Naravno, kao i za sve, ipak postoji rešenje, a to su kvalitetni hemijski preparati, ne previše agresivni, koji će vašu kožu bukvalno zameniti novom. U brisanju bora i pega koje su „teret života u velikim gradovima”, od pomoći može da vam bude jedan odličan preparat - Kiehls Powerful-Strenght Line-Reducing Concentrate, kao i sve popularniji laserski tretmani.


Deveti korak - probiotici (pročišćivači)
Probiotike koristimo u ishrani kada želimo da očistimo organizam od toksina. Najvažniji tretman, kada je upotreba probiotika u pitanju, počinjemo od ranog jutra. Zapravo tako najbolje iz organizma izbacujemo sve štetne (nataložene) materije. To „generalno spremanje organa” osetiće se i na našoj koži, ali ne dovoljno. Moramo je pročistiti i spolja i iznutra. Japanski dermatolozi i naučnici koji žive u skladu sa prirodom i zdravim i lepim životom, napravili su koncentrat Shiseido Ultimune Power Infusing Concentrate. On je nastao tako što su naučnici u Shiseido laboratorijama želeli da naprave sredstvo koje će dati vašoj koži imunitet na spoljašnje faktore. Upotrebom ovog proizvoda koža postaje toliko snažna da će se spoljašnji uticaji, stres i prljavština, gotovo odbijati od nje.


Deseti korak - iznutra ka spolja
Još od davnina Turkinje su posećivale hamam, odlazile na masaže i čišćenje lica prirodnim preparatima. Pilinzi lica rađeni su sa voćnim ekstraktima. Verovalo se da toplo kamenje poređano duž kičme daje pozitivnu energiju i vašoj duši i koži. Tačnije, smatralo se da se tako rađa novi duh u vama. A kako je koža živ organizam, njena energija neprestano se troši i obnavlja. Posle četrdeset minuta u hamamu, kardiovaskularni sistem se ubrzava, poboljšava se protok krvi, što doprinosi obnavljanju i stvaranju novih ćelija. Ali, sve je to moguće kada ste u Turskoj, a šta možete da činite u Srbiji? Gotovo sve isto, budući da danas, kako u Beogradu, tako i širom zemlje, imamo SPA centre i hotele. Ako niste znali, u Novom Pazaru i Nišu postoje pravi starinski hamami. Ukoliko ste u prilici, posetite ih.

 

Lepota i zdravlje / Fitnes
140177 tamara ratkovic autorka knjige fit u trunoci sa pilatesom ff

FIT U TRUDNOĆI S PILATESOM

Zdravlje tema multipla skleroza 500

Bolest koja napada nervni sistem