Lepota i zdravlje / Ishrana
Kafa

Od plantaže do šoljice

Pravljenje kafe možda deluje jednostavno, ali da li ste ikada pomislili koliko je ljudi širom sveta uključeno u proces uzgajanja, obrade i pripreme ovog crnog napitka? Odgovor glasi - oko 60 miliona

Priredila: Vladanka Zečević Foto: Press

Biljka kafe izuzetno je osetljiva na vremenske prilike, a da bismo ugledali prve plodove, potrebno je oko četiri godine. Kada plod sazri uglavnom se bere ručno jer se tako odmah razdvoje zrela od nezrelih zrna kafe. Sledeća faza je odvajanje ploda od ljuske i to isušivanjem zrna kafe na suncu ili posebnim tehnikama pranja. Suva zrna obično su zelenkaste boje, pa je ova faza dobila ime zelena kafa. Kombinovanjem različitih zrna može da se dobije više vrsta kafe, a od momenta kada se napravi savršena mešavina, počinje najvažniji korak - pečenje.

Ukus i miris
Način na koji se zrna kombinuju i prže utiče na vrstu, ukus i miris kafe koja sadrži oko 800 različitih sastojaka arome, što je čini jednim od najaromatičnijih prehrambenih proizvoda. Zrna kafe dobijaju izvrsnu aromu tek nakon prženja, čija dužina direktno određuje jačinu. Blago prženje za blag ukus, srednje za bogat, a jako za izraženiji ukus i aromu. Nakon prženja sledi mlevenje, čime se završava proces pravljenja domaće kafe. Dalje, da bismo dobili instant kafu koja se sve više konzumira na svetskom nivou, potrebno je ići korak dalje, na sušenje toplim ili hladnim vazduhom. Ukoliko se suši vrućim vazduhom, kafa se u tečnom stanju raspršuje preko vrelog vazduha. Tada nastaju sitne kapljice kafe koje se pri padu suše, pretvaraju u fini prah i povezuju u prepoznatljive suve granule. Ukoliko se primeni hladno sušenje, kafa se u tečnom stanju zamrzava na minus 40 stepeni Celzijusa čineći tanak sloj koji se potom razbija u sitne kristale kafe svetlije boje. Ovi procesi zaslužni su za činjenicu da je, za razliku od domaće, instant kafa lako topiva u vodi, brzo se priprema i ima sve karakteristike domaće kafe osim taloga koji ne ostavlja u šolji.

Arabika i Robusta
Aromu kafe određuje mnogo različitih faktora, uključujući vrstu, podneblje, zemljište na kojem je uzgajana, kao i samu klimu. Postoje dve vrste kafe: arabika i robusta. Obe rastu u tropskim zonama sa toplom, vlažnom klimom, ali na različitim nadmorskim visinama. Arabika je poznata kao brazilska kafa, raste na većim visinama, odlikuje se po svom kvalitetu i niskom sadržaju kofeina. Kod pripreme instant kafe, ova vrsta obično se tretira zamrzavanjem, a rezultat su fini kristali svetle boje, karakteristični za kafe premijum kvaliteta. S druge strane, robusta koja se uglavnom uzgaja u Africi, predstavlja oko 70 odsto svetske proizvodnje. Kao što joj samo ime kaže, zrna robuste su robusnija (jača, čvršća) od arabike, a može se uzgajati kako na malim, tako i na velikim nadmorskim visinama. Za razliku od arabike, češće se tretira metodom sušenja vrelim vazduhom, čime se dobija prepoznatljiv izgled instant kafe u granulama. Odlikuju je jačina i mala kiselost.
 

Lepota i zdravlje / Ishrana
20245974 1696814310613768 4633166028232319411 n

LAKO I UKUSNO - FRAPE OD BOROVNICA! 

18589153 1672548279707038 8418580899283860456 o

NOV PRISTUP MRŠAVLJENJU! 

Oil samols

Optimalna količina joda u organizmu

17492474 1655568334738366 5721283434049316100 o

BOROVNICE, BADEMOVO MLEKO I JOŠ PONEŠTO!

16473512 1633414716953728 7188581069815610469 n

NE PRESKAČITE NAJVAŽNIJI OBROK!