Lepota i zdravlje / Šminka
Cetkice

Pet osnovnih četkica

Šminkanje je bez njih nezamislivo. Koje to četkice obavezno treba da imate u svom neseseru?

Piše: Bojana Lazarević Foto: Press

Ako zamislite da je vaše lice platno, a šminkanje neiscrpan izvor inspiracije i lepote, poigravanje sa najlepšim bojama i zanimljivim teksturama može da počne. Ono što vam je potrebno, pored umeća i mašte, jeste kvalitetan i adekvatan pribor, bez kojeg nijedna slika na vašem licu neće izgledati dovoljno dobro. Kada žele da naglase važnost četkica za šminkanje različitih namena, oblika i dimenzija, stručnjaci ih neretko metaforično porede sa alatom slikara ili molera, bez kojeg njihov rad ne bi bio uspešan i potpun.

Ono što je zajedničko za sve četkice jesu tri dela iz kojeg se sastoje: dlaka, drška i ferula (metalni deo koji spaja dlaku i dršku), a primarno se dele na one od prirodne i veštačke dlake. Pet osnovnih četkica koje bi prema preporuci stručnjaka trebalo da imate u svom kutku lepote, namenjene su za: puder u prahu, tečni puder, rumenilo, senke i korektor.

Četkica za praškaste proizvode, ali i kameni puder, gotovo uvek je velika u pufnasta, kako bi se postigao adekvatan efekat. Izdvaja je multifunkcionalnost, pa ukoliko niste u prilici da svoj set obogatite velike brojem različitih četkica, možete je koristiti i za bronzer, rumenilo ili hajlajter. Za mineralne pudere idealna je kabuki četkica koju proizvode svi make-up brendovi, a ona se nanosi kružnim pokretima i blagim utrljavanjem proizvoda u kožu.

Veliki broj žena ne započinje dan bez kvalitetne podloge na licu, a perfektno ujednačen ten najbolje se postiže upotrebom tečnih pudera, toniranih seruma ili BB krema. Četkica za kremaste proizvode posebno je značajna u prilikama kada želite besprekoran ten, a zbog jednostavnog razmazivanja, najčešće se pravi od sintetičke dlake. Osim klasičnih, pljosnatih, sve više su popularne ravno sečene četkice okruglog oblika, poput čuvene tvor četke, kako zbog činjenice što ne prave linije na licu, tako i zbog svoje višenamenske funkcije - jednako su dobre za hajlajtere i tečna rumenila.

Nešto manja, od prve na listi osnovnih, jeste četkica za rumenilo koju ćete pronaći u različitim dimenzijama, a prepoznaćete je po tome što je manje pufnasta i gusta od one za proizvode u prahu. Oblik birate prema ličnom afinitetu - koso sečena, šira ili uža pri vrhu, ali i prema obliku i veličini lica, odnosno jagodica.

Kod četkice za nanošenje senke važno je da bude prirodna, gusta i mala, jer time naglašavate pigmentaciju i postižete preciznost, dok će četkica za korektor sprečiti sitne bore oko očiju nakon što se šminka na licu skupi posle određenog vremena i efikasnije će prekriti sve ostale nedostatke (flekice ili bubuljice).

Ne možete postići dobar efekat šminkanja ukoliko nemate dobar alat, rekao je Fransoa Nars, profesionalni šminker, fotograf i vlasnik Nars-a, jednog od najpoznatijih kozmetičkih brendova na svetu.

Lepota i zdravlje / Šminka
19883975 1688973938064472 1332704325002035058 n

BEAUTY LETNJI SAVET - MANJE JE VIŠE! 

18195017 1665706277057905 1514093011141697981 n

BEAUTY TRENDOVI ZA PROLEĆE 2017!

Sara jo   zastitno lice mark linije

Šminka koja te inspiriše da stvaraš - Mark linija iz Avona!

Beautiful woman face wallpaper 14

Puderi – nekad i sad

Jo malone portret lepota tradicija

Sočne mirisne kombinacije