Lepota i zdravlje / Šminka
Beautiful woman face wallpaper 14

Puderi – nekad i sad

Besprekorno i negovano lice oduvek je bilo pokazatelj ženske lepote. Ideja o ulepšavanju tena stara je koliko i moderna civilizacija, a neke od preteča današnjih proizvoda za njegovu korekciju nalazimo još u starom veku.

Piše: Jelena Đukić (www.mojneseser.com) Foto: Press

Egipćani su, po svemu sudeći, dobro poznavali mnoge kozmetičke sastojke, pa su tako za potrebe bojenja kože pripremane specijalne biljne smese, dok su žene starog Rima lice izbeljivale kredom i olovnim prahom. Ipak, prvi koraci u kozmetičkoj industriji, na putu ka modernim proizvodima za savršen ten kakve koristimo danas, vezuju se za početak 20. veka i ubrzani razvoj filmske umetnosti.

Legendarna linija Max Factor - šminka za zvezde lansirana je 1916. godine. Bila je to prva kolekcija harmonizovanih boja, a činili su je puder u prahu, ruž, senke i rumenila. Negde u isto vreme, na japanskom tržištu pojavljuju se Shiseido puderi za lice u više boja. Inače, prvi tečni puder registrovan je 1932. godine, takođe pod okriljem kompanije Max Factor. Bio je velika inovacija, u početku rezervisana isključivo za potrebe televizijskih i filmskih produkcija.

Zaživela je ideja o ujednačavanju prirodne boje tena uz pomoć dekorativne kozmetike, a nedugo zatim promovisan je Pan Cake, prethodnik današnjih kompakt pudera. Tokom četrdesetih i pedesetih godina prošlog veka, Max Factor je proširio ponudu uvodeći Pan StikHi Fi liniju, Erace korektor i legendarni Crème Puff. Od tog trenutka broj različitih formulacija, tekstura i nijansi ne prestaje da raste, a sve u cilju pronalaženja savršenog proizvoda za besprekornu žensku put.

Saveznici lepote

Prema novijim istraživanjima, na listi omiljenih kozmetičkih proizvoda žena širom sveta, puderi su odmah iza ruževa. Osim što prekrivaju nepravilnosti, oni su danas prilagođeni različitim, specifičnim potrebama kože i pružaju mnogo više od puke korekcije tena.

Svi želimo ujednačen ten, bez fleka, bubuljica, kapilara i bora, pa se od pudera danas očekuje i da nahrani, zaceli i podmladi lice. Moćne formulacije obogaćene su vitaminskim koktelima, biljnim ekstraktima i aktivnim kozmetičkim sastojcima, a često i zaštitnim faktorom, te pored estetskog efekta pružaju kompletnu negu i pravi boost, odnosno podizanje samopouzdanja koje je neophodno tokom dana u smislu da izgledamo negovano. Stručnjaci često u ovom kontekstu izdvajaju suvu kožu i ističu da su njoj namenjene superhidrirajuće podloge koje savršeno popunjavaju neravnine i koloristički se prilagođavaju tenu. S druge strane, mešovitoj koži više odgovaraju matirajuće formulacije.

Pametni puderi

U odnosu na nekadašnje teške pudere kreirane prvenstveno za potrebe filmskog platna, moderne tečne teksture neuporedivo su mekše i kremastije, pa se lako i ravnomerno raspoređuju i sve teže uočavaju na koži, čak i pod okom moćnih savremenih kamera. Danas znamo i za kremaste kompaktne pudere, koji obično sadrže više ulja i prikladniji su za zrelu kožu, dok je kompaktni puder u prahu pogodniji za mešovitu i masnu kožu.

U eri fotošopa, svemogućih korektivnih krema i sve inovativnijih podloga visokih performansi, Lancôme je 2015. godine napravio korak dalje i po uzoru na originalne korejske formulacije izbacio Miracle Cushion Foundation, svoj prvi tečni puder u jastučetu. Predstavljen kao puder odlične pokrivne moći i izuzetno lagane teksture, privukao je pažnju neobičnim spojem tečne formulacije i praktičnog kompaktnog rešenja. Nanosi se nežnim tapkanjem, u svega nekoliko sekundi, nakon čega koža izgleda blistavo, baršunasto i savršeno.

Prateći razvoj HD (high definition) tehnologije u svetu televizije i filma, koja je zahvaljujući većoj rezoluciji donela jasniju i oštriju sliku uz detaljnije i izražajnije boje, ali i veću upadljivost nedostataka na koži, kozmetički brend Make Up For Ever predstavio je 2008. godine prvi tečni puder sa odrednicom HD, poznat po efektu mekanog fokusa koji pruža besprekornu završnicu, a da pri tome puder ostaje neprimetan čak i pod jakim osvetljenjem ultramodernih studija. Najnovija verzija ovog pudera, zapravo je kozmetički odgovor Ultra HD televiziji. I dalje pruža izuzetno prirodan finiš i važi za puder koji se najlepše slika.

Pigmenti

Poslednjih godina kozmetička industrija usredsredila se na istraživanje najsitnijih čestica pigmenata koje imaju zadatak da osvetle lice. Puderi nove generacije sadrže mikročestice koje raspršuju svetlost u različitim pravcima, naglašavajući sjaj lica, pri čemu se izgled kože optički izjednačava. Razvoj tehnologije omogućio je da se delovanje mineralnih čestica usmeri na one delove lica gde je to potrebno. Akcenat je na gotovo nevidljivoj podlozi koja se stapa sa tenom.

Upravo na ovoj tehnologiji počiva jedan od poslednjih noviteta kuće Chanel, tečni puder Les Beiges sa efektom sjaja. Mineralne čestice pružaju optički efekat prirodne boje tena u auri blagog sjaja. U svom sastavu sadrži ekstrakt kalanhoje sa antioksidativnim svojstvima, hijaluronsku kiselinu za osećaj udobnosti koji traje tokom celog dana, kao i visoki SPF, što sve zajedno pruža zaštitu od sunca, slobodnih radikala, oksidativnog stresa i drugih ekoloških opasnosti.


 


 


 

 

Lepota i zdravlje / Šminka
19883975 1688973938064472 1332704325002035058 n

BEAUTY LETNJI SAVET - MANJE JE VIŠE! 

18195017 1665706277057905 1514093011141697981 n

BEAUTY TRENDOVI ZA PROLEĆE 2017!

Sara jo   zastitno lice mark linije

Šminka koja te inspiriše da stvaraš - Mark linija iz Avona!

Cetkice

Pet osnovnih četkica

Jo malone portret lepota tradicija

Sočne mirisne kombinacije