Ličnosti / Tema broja
Yogi wedding cartoon pic

NAJČEŠĆI BRAČNI PROBLEMI I KAKO DA IH REŠITE

Dešava se da brak na funkcioniše iako mislimo da dajemo sve od sebe. A možda samo treba da se zapitamo da li to radimo na pravi način?

 Prema iskustvima bračnih terapeuta, ovo su neke od najčešćih zamki u koje upadamo u partnerskim odnosima. Mislite o tome pre nego što pomislite da vam treba stručna pomoć.

 1. Partner vam ide na živce

Ljudi rade razne stvari koje nas ponekad nerviraju, pa i one koje volimo. Ipak, nemojte dozvoliti da vam ove sitnice zasene ljubav. Umesto da pravite spisak onoga što vam smeta kod partnera, napravite spisak svega onog što on dobro radi. Manje neprijatnosti mu oprostite, a i on će vama najverovatnije.

 1. Svačije potrebe su važnije od vaših

Partneri često stavljaju posao, obaveze u kući i potrebe dece ispred svoje veze. Da biste ovo izbegli, svesno stavite vaš odnos na listu prioriteta. Pozovite telefonom partnera više puta u toku dana, kad ste zajedno održavajte fizički kontakt (dodirujte se, grlite i mazite kad god možete), zahvalite mu i za najmanji gest pažnje i bar jednom nedeljno odvojite vreme samo za vas dvoje.

 1. Očekujete da vam partner bude sve

Ako želite da vam partner zadovolji sve potrebe i učini da se sve vreme osećate voljeno i ispunjeno, onda mnogo tražite od jedne osobe. Umesto da očekujete od partnera da vas dopuni, uradite to sami. Samo ako u brak uđete s obe noge na zemlji i ličnim samopouzdanjem, zaista ćete moći da se osećate voljeno i bezbedno.

 1. Mislite da će se partner promeniti ako se budete dovoljno žalili

Vremenom mnogo toga kod voljene osobe počinje da nam smeta i mi sve češće počinjemo da mu to nabijamo na nos. Ipak, učestale žalbe i pridike neće motivisati partnera da se promeni. Naprotiv, dovešće do svađa i udaljavanja. Zato naučite da ga prihvatite onakvog kakav jeste, kao i činjenicu da niste isti.

 1. Odustali ste od seksa

Posle mnogo godina, seks sa istom osobom može da postane predvidiv i dosadan, pa nije neobično da partneri izgube interesovanje za njega. Rešavajte ovaj problem što pre! Smislite nove lokacije, nove poze i – što da ne – svratite u seksi šop.

 1. Ne znate partnerova interesovanja

Na početku veze, kroz duge razgovore saznate mnogo toga o partneru. Kako godine prolaze, mislite da i dalje poznajete jedno drugo, ali zaboravljate da se svi vremenom menjamo. Zato nađite trenutak da pitate partnera kako je proveo dan, šta mu je bilo zanimljivo, u čemu je uživao... Ne pretpostavljajte da to znate.

 1. Pretite razvodom

Parovi često imaju običaj da teške svađe začine preteći razvodom. Ipak, imajte na umu ovo: svađe nisu nužno znak raspada veze, naprotiv, one su dobra prilika da partneri postanu zreliji kao ličnosti. A pretnja razvodom može samo da ugrozi vaš odnos i unese nepoverenje. Ne pominjite ga osim ako ga zaista ne razmatrate kao opciju.

 1. Potajno prezirete partnera

Ako ste godinama nezadovoljni partnerom u seksu, u podeli kućnih obaveza, odgajanju dece i uopšte, ako imate osećaj da s njim niste ispunili životni san, u vama se akumulirala ozlojeđenost i prezir prema njemu. Ova potisnuta osećanja neminovno vode ka zahlađenju odnosa. Najbolji savet: ako želite nešto od partnera, tražite mu to. Ne očekujte da vam čita misli.

 1. Konstantna kritika

Neprestano zvocanje može samo da udalji, pa i otera partnera. Zato promenite retoriku. Umesto da kažete: Uvek kasniš ili Nikad ne dođeš na vreme, recite mu, na primer: Zaista cenim tačnost. Dok te čekam, osećam se usamljeno. Volela bih da pokušaš da češće dolaziš na vreme.

 1. Međusobno se optužujete

Kada se ne slažete sa svojim partnerom i insistirate na tome da je samo on kriv, u suštini propuštate priliku da jedno drugo pažljivo saslušate i razumete. Spustite odbrambeni štit i pažljivo slušajte.

 1. Ćutite kad vas povredi

Ako ćutite svaki put kad vas partner povredi svojim ponašanjem, neminovno se udaljavate, a ljubav se gasi. Morate otvoreno reći šta vas muči, samo ćete tako ostati bliski i konstruktivno dovesti do promene.

 1. Verujete u holivudsku romantičnu ljubav

Ljubav nije kao na filmu. Ovo ćete shvatiti onog dana kad prvi put pomislite da ste se možda udali za pogrešnog. Nije pogrešan, najverovatnije, samo je prošla faza romanse. Prihvatite partnera takvog kakav jeste, nemojte da gajite iluzije o njemu.

 1. Pokušavate da ga kontrolišete

Osećaj slobode ulazi u temelj svake stabilne veze. Jedno je voditi računa o partnerovim potrebama i željama, a drugo kontrolisati ga i zahtevati od njega da uradi ono što želite. Ne gušite ga u istoj meri u kojoj želite da ostane i vi svoji na svome.

 1. Svađate se u javnosti

To je ponižavajuće za oboje i problem čini još gorim. Dogovorite se da prljav veš iznosite samo kad ste sami i držite se dogovora.

 1. Imate tajne

Ako krijete od partnera nešto po pitanju novca, emocionalnih i roditeljskih odluka ili bilo čega drugog, iz straha od njegove reakcije, propustićete priliku da razvijete poverenje i bliskost koji su ključni za dobar brak. Tajne su u detinjastom načinu da se izbegnu sukobi.

 1. Mislite da je ljubav dovoljna

Ljubav je najbolji početak braka, ali potrebno je još mnogo truda da bi se uspelo na duge staze. Budite otvoreni po pitanju svojih potreba, trudite se da razumete njegove, i ljubav će rasti.

 1. Opustili ste se

Dešava se da s godinama brak pređe u rutinu i prestajemo da vodimo računa i o sebi i o odnosu sa partnerom. Stara trenerka teško da će probuditi romantičan sjaj u očima voljene osobe. Izađite iz ove zamke, doterajte se, budite zadovoljni svojim odrazom u ogledalu. To će se odraziti i na vaš odnos.


 

 1. Ne spavate u istom krevetu

Zaboravite na spavanje u dečjoj ili dnevnoj sobi. Nema izgovora koji će opravdati to što ne spavate sa partnerom u bračnom krevetu. Zajednički trenuci svako veče i jutro obnoviće vašu bliskost i to nema cenu.

 1. Muž vam je najbolji prijatelj

Mnogi parovi greše kad se odreknu prijatelja iz prošlosti i fokusiraju samo na zajedničko provedeno vreme. Ako sve radite zajedno, to je najbolji recept da se smučite jedno drugom. Ako vam je muž najbolji prijatelj, propuštate priliku da učvrstite vaš muško-ženski odnos. Zato odvojite vreme za svoje prijatelje, makar dva puta mesečno.

 1. Izgubili ste identitet

Čim uđemo u brak, često od ja postanemo mi. Kad se tome dodaju titule supruge, majke i domaćice, dobijamo skup raznih uloga koje su veoma važne, ali one mogu da potisnu našu autentičnu ličnost. Zato je važno da pored svih ovih uloga nađete način da održavate sopstveni identitet. Dogovorite se sa partnerom da odvojite malo vremena samo za sebe kako biste mogli da se posvetite ličnim interesovanjima.


PRIREDILA: G. KNEŽEVIĆ MONAŠEVIĆ


 


 


 

 


 


 


 


 


 

Ličnosti / Tema broja
Online dating rex

Ljubav u doba interneta

19956820 1691852481109951 596611513063818255 o

DA LI ŽENE MOGU SVE?

Stalking warning signs safety tips 1 661x496

KADA UDVARANJE POSTANE PROGANJANJE

44cb9dbcddc56ee0e0f9f2a35fe17242

Šta ženu čini neodoljivom

David beckham hugging his kids instagram picture jan 2017

Tate za Oskara!