Moda / Editorijal
Revija mary katrantzou

Bogatstvo ukrasa

Dekorativna mašta modne kreatorke Meri Katrancu dostigla je vrhunac u novoj jesenjoj kolekciji. Ovom prilikom izostali su prepoznatljivi hiperrealistični printovi i umesto njih tu je nešto sasvim drugačije

Piše: Nikola Todorić Foto: PRESS

Popularna grčka modna kreatorka Meri Katrancu iznenadila nas je novom jesenjom kolekcijom prikazanom na „Nedelji mode” u Londonu. Naime, izostali su već dobro poznati digitalni printovi na satenu. Ona je odlučila da promeni svoj umetnički izraz potvrdivši da moda to zahteva jer se zasniva na kontinuiranim promenama.
U ovoj kolekciji vidimo nešto sasvim drugačije - digitalni hiperrealistični printovi zamenjeni su heraldičkim. Haljine su ukrašene bogatim vezom, zamršenom čipkom i brokatnim naborima. Sve ovo čini najluksuzniju kolekciju ove kreatorke do sada i značajno proširuje njen dizajnerski opus. Ono što je zadržala jeste zanatska umešnost i preciznost koja se ovoga puta vidi i u bogatim ornamentima kao polaznoj ideji ove kolekcije. Još jedna misao pokrenula je Katrancu, a potekla je od američkog pisca Kurta Vonegata da „simboli ponekad mogu biti prelepi”.

Oni koje vidimo na ovim slojevitim haljinama zaista su prelepi i vrlo domišljato sastavljani. Pojedine haljine imaju takozvani kroj „mesarskih kecelja”, a one školske proviruju ispod sakoa i stvaraju asimetričnost. Čipkana mreža je tanka, ali dovoljno jaka i čini savršenu podlogu šarenim amblemima sa putokazima i drugim saobraćajnim znacima koji su po njoj ušiveni. Vrhunac kreativnosti predstavljaju plisirane haljine koje deluju kao kostimi plemstva precrtani sa mozaika nepoznate etničke grupe. Ipak, reč je o nefalsifikovanim ornamentima i upravo ta verodostojnost čini početak novog kreativnog perioda Meri Katrancu. Ova modna hrestomatija najbolje se opisuje u samo dve reči - bogatstvo ukrasa.

Moda / Editorijal
 luz5937

Prolećna inspiracija!

 luz4939

Portret nove modne sezone