Plus / Putovanje
Owt korzika

Upoznajte čarobnu Korziku!

Legenda kaže da su Stari Grci, kada su prvi put videli strme obale Korzike i njeno kristalno čisto more, nazvali ovo ostrvo Kalliste, što znači najlepša. O njenim lepotama pisao je i francuski umetnik Henri Matis, opisujući je rečima ,,sve je boja, sve je svetlost”. Kao četvrto najveće ostrvo na Mediteranu, Korzika ima sve. Od malih srednjovekovnih gradova, stenovitih planina, mekanih, peščanih plaža, pa sve do živopisnih lučkih gradića i prirode koja ostavlja bez daha.

Fascinantna istorija ostavila je duboke tragove na ovom ostrvu, gde je primetna mešavina italijanskih, afričkih i francuskih uticaja. Ovome u prilog govori i činjenica da, iako je Korzika Francuska teritorija, veliki broj stanovnika govori italijanski. Prestonica Korzike Ajaccio, lociran je na zapadnom delu ostrva, i mesto je rođenja čuvenog Napoleona Bonaparte, čija je kuća danas poznati muzej Maison Bonaparte.

Ovaj grad koji odiše posebnim šarmom, destinacija je za sve vrste putnike, od romantičnih parova, do porodica koje će uživati u njegovoj zanimljivoj arhitekturi, živopisnim kafićima, prostranoj luci i pogledom koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Na listi atrakcija koje morate posetiti nalazi se i Palais Fesch, Muzej lepih umetnosti, u kome se mogu videti dela čuvenog Botičelija, Ticijana, Belinija.

Tu je i prelepa Katedrala Svete Marije, čiju unutrašnjost ukrašavaju dela Ežena Delakroa. Centar društvenog života u Ajaccio-u, koncentrisan je u ulici Route des Sanguinaires, gde se nalazi veliki broj barova, restorana i klubova koji nude celodnevnu zabavu. Na samo 15km od glavnog grada nalazi se poznati arhipelag Iles Sanguinaires, do koga se lako dolazi lokalnim brodićem. Takozvana ,,Krvava ostrva”, oaza su mira i uživanja, čije će vas kristalno čisto more i neukroćena priroda, sa velikim brojem obeleženih staza za pešačenje, ostaviti bez daha.

Bonaficio, stara tvrđava, pozicionirana na liticama koje pružaju pogled na Mediteran, veličanstveni je grad koji pleni lepotom. Nalazi se na krajnjem jugu ostrva, samo 11km od Sardinije. Uske ulice popločane kamenom podsećaju na srednjovekovni lavirint sa starim kućama, malim kafićima i prodavnicama sa lokalnim specijalitetima.

Sartene, tradicionalni korzikanski grad koji odiše kulturom i tradicijom, mesto je na kojem se svake godine održava poznata religiozna litija na Veliki petak, pod imenom Katenču. Stara prestonica Corte, smeštena je u središtu ostrva, okružena slikovitim planinama, a danas predstavlja studenteski gradić, sa strmim uličicama i tradicionalnim kamenim kućama. Tu je i Bastia, stari grad koji je sve do 1811. godine bio prestonica, a nalazi se na samoj ivici ostrva Cap Corso i poznat je po proizvodnji vina. Priču o Korzici ne možemo završiti bez spominjanja njene kuhinje. Bogatstvo različitih ukusa, začina i jedinstvenih sastojaka, doprineli su da Korzika postane prava gastro destinacija, poznata po proizvodnji sira, mesa i alkoholnih pića.

Agencija Odeon World Travel pruža vam jedinstvenu priliku da ove jeseni upoznate čari Korzike, koja se po prvi put našla u ponudi neke domaće agencije, kroz organizovanu turu u trajanju od 4 dana, sa polaskom 19. 10.2017. godine. Program uključuje prevoz čarter letom do grada Ajaccio, usluge vodiča na destinaciji, smeštaj u centralno lociranim hotelima, kao i mogućnost fakultativnih izleta, koji podrazumevaju obilazak najvećih atrakcija na ostrvu Korzika. Prepustite se čarima magične Korzike, egzotičnim mirisima i ukusima ovog veličanstvenog ostrva i upustite se u pravu avanturu.


 


 

Plus / Putovanje
Owt izrael

Izrael – Sveta zemlja kontrasta

Korpa 5

Leto u Kraljevim čardacima

Owt majorka

Velika dama Balearskih ostrva

Img 5850 (large)

STARA PLANINA RESORT – VIKEND IZ SNOVA!

20108529 1695127570782442 7243601144820895949 n

ŠETNJA KROZ DŽUNGLU!