Zabava / Ljubav i seks
Tumblr oaisg8fd171qz6f9yo5 1280

Poetika nepoznatog

Svako od nas može da ispriča priču o izgubljenoj ljubavi. Zašto su neke veze osuđene na neuspeh i koliki je tu naš doprinos? Šta nas vodi u strah od intime i sprečava da joj se u potpunosti posvetimo?

Piše: Slavica Pejković Foto: press

Dok se naši strahovi na različite načine manifestuju u određenim etapama veze, duboko u sebi zadržavamo odbrambeni stav za koji verujemo da će nas tamo, negde i nekad, zaštiti od potencijalne patnje. To može biti samo iluzija o sigurnosti, ali ona nas zapravo drži daleko od bliskosti koju smo želeli. Nije nikakva novost da je većina ljubavnih veza izložena brojnim izazovima. Svest o sopstvenom strahu od prepuštanja i kontrolisan uticaj na sopstvenu ličnost, mogu da budu veliki korak ka zdravoj vezi. Strahovi mogu da budu zamaskirani različitim procenama o tome zašto nešto ne ide kako treba, ali suština je da sami sebe često sabotiramo na putu do bliskosti. Upoznavanjem sopstvene ličnosti imamo veliku šansu da zadržimo ljubav za kojom smo tragali.

Ovu su neki od razloga koji izazivaju strah od prepuštanja stvarnim emocijama:

1. Ljubav nas čini ranjivijima 

Nova veza je neispitana teritorija, a mnogi od nas osećaju prirodan strah od nepoznatog. Prepustiti se ljubavi, zaista znači preuzeti stvaran rizik. Ostavljamo mnogo prostora drugoj osobi, što utiče na to da se osećamo znatno nesigurnijim. Naše brojne navike na koje smo bili usredsređeni, počinju da blede. Što smo posvećeniji, to je veća šansa da budemo povređeni.

 

2. Podsećanje na promašaje iz prošlosti

Kad uđemo u novu vezu, svesni smo da smo nekad bili povređeni. Teret prošlosti ima ogroman uticaj na našu percepciju, ne samo ljudi s kojima se u životu zbližavamo, nego i na romantične veze. Ta stara, poznata negativna dinamika sprečava nas u potpunom otvaranju, jer nas u trenutku podseća na povrede, gubitke, bes ili odbacivanje. Po izjavi psihoterapeutkinje Pet Lav za portal PsychAlive, kad za nečim dugo čeznete, posebno ako je to ljubav, sve je obavezno uvezano s nekim stepenom bola, koji ste osećali u vreme kad vam je to nedostajalo!

3. Uzdrmava se postojeći identitet

Plašimo se da ne budemo voljeni. Teško nam ide vrednovanje sopstvenih vrednosti i mogućnost da nas neko zaista zavoli. Zadržavamo unutrašnji glas koji nas kao surovi guru navodi da sumnjamo u sebe jer nismo dovoljno vredni, pa samim tim i ne zaslužujemo takvu ljubav. Taj neizbežni vodič oblikovan je u iskustvu iz detinjstva, odnosu roditelja, ali i njihovim međusobnim emocijama. Kad odrastemo, te emocije mogu biti zaista bolne i vremenom postaju naš sastavni deo ličnosti. Vidimo ih kao neprijatelja. Unutrašnji monolog često je neprijatan, ali se s njim osećamo komforno, jer ga dobro poznajemo. Kad neka druga osoba u nama prepozna nešto sasvim drugačije nudeći nam ljubav, zauzimamo odbrambeni stav jer to uznemirava naš tako dugo stvarani identitet.

 

4. S radošću dolazi i stvaran bol

Svaki put kad osetimo istinsku radost na emocionalnom nivou, jednostavno očekujemo i ogromnu količinu tuge. Mnogi od nas zato beže od stvari koje nas mogu usrećiti. Sve je istina, čak i obrnutim redom. Ne možemo osećati tugu a da prethodno nismo bili srećni. Kad se dogodi zaljubljivanje, oklevamo da se potpuno prepustimo samo iz straha od tuge koja potencijalno sledi.

5. Nema balansa

Mnogi oklevaju i zbog toga što im se čini da ih druga osoba nekako isuviše voli. Plaše se da ako se u potpunosti prepuste, ne mogu da razvijaju sopstvene emocije. Istina je da ljubav najčešće nije izbalansirana, jer se pokazuje manje-više od trenutka do trenutka. Osećanja se, naravno, menjaju u minuti, možemo da osetimo i bes, čak i mržnju prema osobi koju inače volimo. Zabrinuti smo kako izbeći suočavanje s emocijama za koje znamo kuda prirodno vode i zato je bolje da se one vremenom postupno razvijaju.

6. Uticaj na porodične veze

Jedna veza zaista može prerasti u simbol sazrevanja. Postajemo autonomni i nezavisni, što podrazumeva napuštanje porodice i starog identiteta, jer odvajanje nije samo fizičko. To, naravno, ne znači doslovce prekid veza sa porodicom, ali na emocionalnom nivou više niste dete i udaljavate se od dinamike koja je formirala vašu ličnost.

7. Egzistencijalni strahovi 

Što više imamo, više možemo i da izgubimo! Što nam neko više znači, veći je strah od gubitka takve osobe. Pomisao na neuspeh postaje zastrašujuća. Da bi se takav strah prikrio, često ulazimo u otvoren sukob sa partnerom ili u ekstremnim slučajevima u odustajanje. Ne znamo kako da se borimo, a čak i ako pokušavamo da racionalizujemo sebe, u pozadini je zaista strah od gubitka.

 

Prevazilaženje barijere

Strah od zbližavanja nije problem koji ne može da se prevaziđe. Rešiti ga znači identifikovati istinu. Jedina osoba koju možete kontrolisati u vezi jeste vi sami. Samo kad spoznate zašto oklevate, to predstavlja ogroman korak napred. Iz svake veze učimo kako da limitiramo dileme, ali i rastemo sa svojim kapacitetima.

1. Vratite se u prošlost

Zašto se neka veza završila, koje stvari nisu bile u redu, šta ju je održavalo, koliko smo provocirali partnera, bili hladni, odbijali seks, započinjali svađe, ignorisali nežnost… Kad to identifikujemo, otkrivamo i obrazac po kome se sve odvijalo i kako smo svojom sistematskom odbranom možda doprineli kraju.

2. Ne slušajte svoj unutrašnji glas

Ućutkajte ga čim počne da vas hrani toksičnim informacijama i prepustite se sadašnjosti.

3. Suprotstavite se odbranama

Bez obzira na to da li zvuče kao visok domet, nisu naši prijatelji. Tu su da nas sprečavaju da postignemo cilj. Nisu konstruktivne, već pretnja!

4. Prepustite se emocijama

Poznata je i istinita izreka da nas ljubav održava u životu. Duboke emocije generalno nas osnažuju. Tuga je posebno poetična, jer kad ste u takvom raspoloženju, vaše telo reaguje antitelima i vi se dižete!

5. Budite otvoreni

Ranjivost je znak snage, a ne slabosti i ponašajte se onako kako se osećate. Saznanjem da ste ostali svoji, kontrolišete ličnu sreću, čak i u nesavršenom svetu koji vas okružuje. Kršite stare matrice, budite fleksibilni…

Zabava / Ljubav i seks
17191878 1646495152312351 4323606010846687010 o

MUŠKA SOBA ČUVA BRAK! 

Rehost 2016 9 13 452adabe d709 458f 87e2 c39d61d82450

Kako da ti kažem da te volim?

Keithnnicole

Idilična kantri bajka

Erominana

Vanredno stanje uma

F6b80382cdc250a62583a0e802bb4dfd

Blokada budućnosti