Zabava / Ljubav i seks
Erominana

Vanredno stanje uma

Šta znači kad je neko lud od ljubavi? Znamo li da procenimo snagu i ispravnost emocija kad zaljubljena osoba A veruje da je voli izvesna osoba B, što je u većini slučajeva samo bezopasna fantazija? Ipak, u stvarnom životu verovanje da objekat obožavanja deli iste emocije, neprimetno može da odvede u ekstrem

Пише: Славица Пејковић Фото: Press

Skoro svi ljudi imaju fantazije, kaže konsultant korporacija u Silicijumskoj dolini, psiholog Lenard Donk. Kad se ta fantazija ispostavi kao neostvariva, mnogi od nas krenu dalje i za neostvarenu ljubavi traže supstitut, neku bolju perspektivu. Međutim, opasnost se nazire kad se linija očaravanja pređe i transformiše u kompulzivno ponašanje. Za neke ljude koji su inače uznemireni i labilniji, fantazija se meša sa stvarnošću. Takvo vanredno stanje uma u psihologiji poznato je kao erotomanija ili De Kleramboov sindrom (po francuskom psihijatru Gatenu de Klerambou koji ga je prvi identifikovao). Erotomanija nije definisana kao mentalna bolest, nije nužno simptom nekih drugih poremećaja i veoma je složena za definisanje. To je fantazija (deluzija) koja se manifestuje iznenada i bez neke prethodne istorije mentalne bolesti. Takve osobe uglavnom se ponašaju normalno. Fantazije jedino utiču na delove života u kojima je to relevantna činjenica. Kad stvarnost zapreti da stane na kraj imaginarnoj romansi, tada erotomanijak zapada u paniku. Drugim rečima, to je ljubavna opsesija.

Ironično je da erotomanija ima veoma malo veze sa seksom i erotomanijak želi jednu idealizovanu, platonsku romansu!? Ovakva opsesija usmerena na željenu osobu pojačava se naročito kad ta osoba iznese svoje protivljenje ili ne iskaže reciprocitet u pokazanim osećanjima. Takva osoba veruje da je voli totalni stranac i u sopstvenom umu kreira razvoj čitave veze. Zbog toga što provokacija postaje sve veća, želja da se bude sa osobom koja se voli, dovodi do nadzora i proganjanja žrtve. Erotomanija je ipak vidljiva pojava, uvrnuta ljubav. Problem je što je veoma teško obeshrabriti takve emocije.

Fantazija je usredsređena na osobu višeg socijalnog statusa ili važnosti, privlačniju od sebe, nekad čak i stranca, neku poznatu ličnost ili nekog u radnoj okolini ko je visoko rangiran. Sve kreće sa pismima, mejlovima, poklonima, telefonskim pozivima… Poruke koje se šalju vrlo su privatne i veoma intimne, gotovo seksi. Odbijanje svih kontakata interpretira se kao šifrovana poruka ljubavi i lojalnosti, što objektivno samo produbljuje fantazije. Takve osobe razumeju da zbog neželjenog publiciteta predmet njihovog obožavanja ne može da im odgovori na ljubav. Ali, zato se trude da ulove čak i minimalan prelaz očima preko grupe u kojoj se erotomanijak nalazi, što se tumači kao važan znak očima. Ako pogled izostane, veruju da je komunikacija između njih telepatska.

Zabava / Ljubav i seks
17191878 1646495152312351 4323606010846687010 o

MUŠKA SOBA ČUVA BRAK! 

Rehost 2016 9 13 452adabe d709 458f 87e2 c39d61d82450

Kako da ti kažem da te volim?

Keithnnicole

Idilična kantri bajka

Tumblr oaisg8fd171qz6f9yo5 1280

Poetika nepoznatog

F6b80382cdc250a62583a0e802bb4dfd

Blokada budućnosti