Zabava / Stil života
It

Lepa sela Italiji lepo stoje

Ako volite Mediteran, male slikovite gradove i dobru domaću hranu, a niste ljubitelj motornih vozila i korporativnog razvoja, Ćinkve Tere su pravo mesto za vas!

Piše: Maša Vučković Foto: Press

Cinque Terre (što u prevodu znači Pet zemalja ili Pet sela) čine deo Italijanske rivijere u oblasti Ligurije. Kao što i samo ime kaže, sastoje se od pet malih naselja: Monteroso al Mare (Monterosso al Mare), Vernaca (Vernazza), Kornilja (Corniglia), Manarola i Riomađore (Riomaggiore). Tokom vekova, starosedeoci su pažljivo gradili kuće i terase na ovim strmim, neravnim brdima, sve do litica koje gledaju na more. Tako je stvoren mozaik prelepih boja koje se presijavaju poput slika kaleidoskopa, dok more i talasi koji udaraju o stene čine njihov najlepši ram. Ono što je najinteresantnije, u svim naseljima zabranjena su motorna vozila, a svih pet mesta povezano je vozom koji ide na svakih nekoliko minuta - isto koliko je vozu i potrebno da stigne od jednog mesta do drugog. Do naselja može se doći i brodom, dok svi oni koji vole romantiku i šetnju mogu da se zapute stazom ljubavi „Via dell’ amore”. Svih pet gradića, kao i njihova obala i brda u okolini, zajedno čine deo Nacionalnog parka Ćinkve Tere i deo su Svetske baštine Uneska.

Raskrsnica novog i starog sveta

Počevši od severa, prvo i ujedno najveće, najrazvijenije naselje jeste Monteroso, koje se naslanja uz brdo Sveti Kristofer. Ono se deli na Stari Monteroso, smešten među uske, krivudave i strme ulice arhaičnog utvrđenja naslonjenog na brdo i onaj novi, koji se prostire uz samu obalu i dugačku plažu, gde se nalazi najveći broj hotela i soba za iznajmljivanje. Na raskrsnici ovog novog i starog sveta, nalazi se trg kojim dominira Crkva Svetog Đovanija Batiste iz 13. veka sa prepoznatljivim zelenim zvonikom. Ali, glavnu znamenitost predstavlja kapučinski manastir iz 17. veka na vrhu brda Sveti Kristofer, u kome se nalazi slika raspeća čuvenog holandskog slikara Van Dajka. Put do manastira krije i zadivljujući vidikovac sa statuom Svetog Franciska sa vukom, ali i pogled na ceo Monteroso i njegovu prepoznatljivu stenu koja izvire iz vode i omiljena je za slikanje, ali i osvajanje, od strane brojnih posetilaca. A na samom kraju gradske plaže, nadomak male luke, nalaze se ostaci velike statue Neptuna visoke preko 14 metara. Statua koja prikazuje Neptuna koji na leđima drži ogromnu školjku, originalno je bila plesni podijum, ali je tokom Drugog svetskog rata ozbiljno oštećena, da bi u skorije vreme bila delimično restaurirana.

Romantični pogled na more

Naselje Vernaca 1000. godine osnovali su stanovnici brda Ređio, da bi 1276. godine ono postalo deo Republike Đenove. Kuće su građene uz potok Vernaca, kao i po obroncima stenovite litice koja skriva selo od onih koji mu se približavaju morem. Uske ulice silaze prema glavnoj koja se otvara na šarmantnom trgu Markoni, sa malom lukom prepunom kafića i romantičnim pogledom na more. Na samom trgu, odmah pored obale mora, nalazi se i gotička Crkva Svete Margarete. Legenda kaže da je crkva sagrađena nakon što je na plaži nađen drveni kovčeg sa kostima Svete Margarete. Lokalno stanovništvo potom je odlučilo da sagradi crkvu, ali na drugom kraju sela, gde su je uništili jaka oluja i snažni talasi. Relikvija je izgubljena, da bi se ponovo pojavila nekoliko godina kasnije na prvobitnom mestu. Građani su tada shvatili poruku i sagradili crkvu na samoj plaži, gde ona stoji i danas.

377 stepenika

Kornilja se razlikuje od ostalih sela jer leži na stenovitom plaštu postavljenom oko sto metara iznad mora, a da bi se do njega došlo, treba savladati 377 ciglenih stepenika. Njime dominira Crkva Svetog Petra iz 1334. godine, dok su brojne uske ulice prepune autentičnih barova u kojima možete popiti poznato i povoljno lokalno vino ili uživati u pogledu na pučinu sa prostrane gradske terase.

Kao sa razglednice

Dalje na jugu, nalazi se Manarola, malo naselje koje su u 12. veku osnovali stanovnici planinskog sela Volastra. Njegove kuće nalaze se delom na litici iznad mora, a delom uz tok potoka Grapa i prestavljaju najslikaniji i najprepoznatljiviji deo kompleksa Ćinkve Tere. U njemu se nalazi i grupa verskih objekata poreklom iz 14. veka.

Pitoreskna luka

Najjužnije selo je Riomađore, još jedno srednjovekovno naselje. Njegove kuće prate usku i danas prekrivenu liniju doline potoka, a karakteristične su po vertikalnoj slici predela koja se završava u maloj pitoresknoj ribarskoj luci. Selom dominira Crkva Svetog Ivana Krstitelja (1340) i dvorac čija je gradnja otpočela 1260. godine.
Od 1997. godine, kristalno čiste vode Ćinkve Tere bogate morskom vegetacijom i životinjskim svetom, postale su deo zaštićene morske regije. Kompozicije stena na kojima ova naselja ponosno stoje, takođe su dom širokom rangu raznobojnih korala, ali i „Neptunovoj travi”, endemskoj morskoj travi Mediterana. 

Iako Ćinkve Tere predstavlja jedno od najslikovitijih mediteranskih priobalnih područja i popularnu turističku destinaciju, deo šarma ovih naselja čini i sasvim vidljivi nedostatak komercijalizacije. I pored mnoštva taverni, kafića, suvenirnica i galerija, ova mesta zadržala su autentičan duh prošlih vremena i neposrednu ležernost karakterističnu za male morske gradove.

Zabava / Stil života
18486290 1672544823040717 1885491515750847469 n

DAN LENČARENJA! 

Nicole kidman and keith urban

IDILIČNA KANTRI PRIČA!

Bastenskocvece

Baštensko cveće je u modi

Gastro

Gurmanske veštine ...ili kako sam naučila da jedem

Brzev

Kako smo odrastali uz Bazar